NMBS 8062 en haar tweede jeugd

NMBS 8062 en haar tweede jeugd

Kort;


In 1963 werd de 8062 als 260.062 door La Brugeoise et Nivelles geleverd aan de NMBS. De locomotief was een directe afgeleide van de V60 (260) van de Duitse spoorwegen. Met hier en daar enkele Belgische aanpassingen was de loc voor een groot deel identiek aan haar Duitse tegenhanger.
De melding in een Duits blad dat de Belgische reeks 80 buiten dienst was gesteld interesseerde de verantwoordelijken van de Museumeisenbahn Küstenbahn Ostfriesland (MKO). Zij waren al langer op zoek naar een sterkere locomotief voor de museumtreinen. Er werd contact met de NMBS opgenomen met de vraag of de maatschappij geen 80- er wilde verkopen. Zo wisselde de locomotief in de herfst van 2003 van eigenaar.

Foto: Pascal Martens
  
De 8062 te Schaarbeek


Transport naar Duitsland;

De MKO koos voor het transport naar Duitsland om via Nederland te reizen. De afspraak was dat de 80- er begin januari bij Roosendaal de grens over zou komen en in het grensstation opgehaald zou worden door aannemer Strukton. Vanwege een misverstand werd de locomotief niet te Roosendaal uit de van België afkomstige goederentrein gezet en kwam ze, vier dagen te vroeg te Kijfhoek terecht. Doordat de 8062 niet te Roosendaal stond was de MKO voor een korte tijd de machine kwijt! Dankzij de hulp van enkele oplettende Nederlandse spoorliefhebbers werd ze dan toch terug gevonden.
Op 21 januari 2004 startte dan toch het transport naar Duitsland. Gesleept door een Strukton loc werd het transport te Kijfhoek aangevangen. Ook deze reis ging niet zonder slag of stoot. Door een storing te Utrecht kwam de machine dan 1 uur te laat aan te Nieuweschans.
Te Nieuweschans werd ze overgedragen aan de MKO- medewerkers die aan het uitrijsein stonden te wachten met een locomotief.
Na Nieuweschans naderde het nieuwe werkgebied van de loc met rasse schreden. Na een goede rit naar Emden werd het tijd om verplichte rust te nemen. Het laatste te nemen baanvak tussen Emden en Norden is immers s' nachts gesloten.
In de vroege morgen van 22 januari 2004 werd het transport weer voorgezet waarna het depot van de MKO werd bereikt: Norden.

Even voorstellen: Museumeisenbahn Küstenbahn Ostfriesland;

Copyright MKO
De spoorlijn Norden- Dornum. © MKO

Nadat de lijn tussen Norden en Dornum in 1983 buiten dienst was gesteld werd in 1987 de MKO opgericht. De MKO stelt zich tot doel om de lijn tussen Norden en Dornum toeristisch uit te baten en om spoorwegmaterieel te bewaren dat gebruikt is in de regio Ostfriesland. Vanaf het oprichtingsjaar is de verzameling materieel langzaam maar zeker uitgebreid. De locomotieven zijn vooral industriemachines. 
De spoorlijn tussen Norden en Dornum is typisch voor de regio. De 17 kilometer lange lijn is bijna voor de gehele lengte gelegen in de polder behalve voor het stuk door het "Berumer Wald". Onderweg zijn er twee haltes voorzien, Hage en Westerende.
De lijn van de MKO wordt veelal gebruikt door de vele toeristen die de regio aandoen. Vaak wordt met de trein naar Dornum gereden en met de fiets terug naar Norden getrapt.
De laatste jaren wordt er hard gewerkt om de lijn op te knappen. De oudste spoorsecties met veelal houten bielzen worden vervangen door andere spoorstaven en betonnen dwarsliggers.
In de museumtreinen zijn ondermeer goederenwagens, drie- en vierassige Umbauwagens en Donnerbüchsen te vinden.


MKO Loc 3 "Norden" met trein aan het eindpunt Dornum. 1 mei 2004

De bovenstaande foto geeft een trein weer die typisch voor de MKO museumdienst is. Als trekkracht was op 1 mei jongstlede Loc 3 "Norden" gesteld. Deze in 1959 gebouwde locomotief is door het Duitse leger gebruikt te Dietrichsfeld. Na het buitendienststellen van de spoorlijn waar ze dienst deed versterkt ze sinds 1997 de materieelvloot van de museumlijn.
Achter de locomotief bevind zich een gesloten goederenwagen met remmershuis. In de goederenwagen is een generator geplaatst die zorgt voor elektriciteit voor de verwarming en verlichting van de rijtuigen. De wagen is in 1922 gebouwd.
De tweede goederenwagen is een gesloten goederenwagen die in 1927 door de DRG in dienst is gesteld. Ze wordt gebruikt om fietsen te vervoeren.
Als derde is een vierassige Umbauwagen (MKO 41) te vinden. Na de oorlog bouwde de DB een groot aantal oude personenrijtuigen om. De reden hiervan was dat de DB een grote materieelvloot defecte, in de oorlog beschadigde en oude personenrijtuigen bezat. Uit deze rijtuigen werden de Umbauwagens gebouwd.
Dan de rode buffetwagen MKO 21 type "Donnebüchs". Dit type wagen werd in de twintiger/ begin dertiger jaren van de vorige eeuw voor de DRG gebouwd.


Loc 3 onderweg van Norden naar Dornum niet ver van Hage. 
Let op het nieuw gelegde spoor. 1 mei 2004

De laatste wagens betreft wederom twee Umbauwagens. MKO 31 en 32 zijn drieassige rijtuigen. Zij waren oorspronkelijk ook regelmatig op de lijn te vinden.
De MKO bezit meer materieel waaronder een "Dampfspeicherlokomotive". Informatie hierover kunt u op www.mkoev.de vinden.MKO Loc 4 alias ex- NMBS 8062 in de nieuwe laklaag in de werkplaats te Norden

Inzet van de 8062 bij de MKO;

De eerste werkzaamheden aan de locomotief betrof vooral het reinigen van de diverse delen. De cabine kreeg een grote schoonmaakbeurt. Na de reiniging begonnen de grotere werken. Het MKO wenst de locomotief terug te brengen in de eerste schildering van de Duitse V60. Ze verliest dus haar NMBS jasje! Daarnaast zijn er nog aanpassingen die verplicht worden gesteld door Duitse regelgeving. Zo zullen ook de Belgische frontseinen moeten sneuvelen voor drie enkele exemplaren en worden de buffers vervangen door grotere/ langere. Zoals u op de foto's ziet is de donkerrode verflaag al aangebracht.
De MKO wil de locomotief op korte termijn al in gebruik gaan nemen. Ze zal de lichtere locomotieven in de normale dienst gaan vervangen.

Pascal Martens en ik wensen de MKO veel succes toe met de nieuwe aanwinst!

Arno Verhagen

<- Terug naar www.fotostop.be